Talk: Anak-anak 3-6 Tahun: Apa Yang Perlu Anda Tahu?

Usia awal adalah peringkat usia yang sangat penting dalam perkembangan seorang manusia. Ini bukanlah usia hantar ke tadika untuk pandai ABC, 123 dan Alif Ba Ta sahaja.

Dijemput ibubapa, guru, datuk nenek, dan sesiapa sahaja yang mempunyai anak usia ini hadir untuk memahami anak-anak usia ini.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi nombor di poster ya.

Image may contain: 1 person, smiling, text
Advertisements

Apabila Anak Menguji Kesabaran

Alhamdulillah.
Terima kasih kepada semua yang telah menghadiri sesi “Apabila Anak Menguji Kesabaran”. Yang datang dari KL walau ramalan trafik membimbangkan. Yang datang dari hujung Selangor. Dan juga yang datang dari sejauh-jauh Perlis dan juga dari Melaka. Terima kasih semua.

Semoga bermanfaat untuk semua tidak kira anda belum berkahwin, pengantin baru, menunggu kelahiran cahaya mata, yang sudah pun menjadi ibubapa dan juga guru-guru.

Terima kasih juga atas segala perkongsian pengalaman dan cabaran, pandangan, dan ‘participation’ ketika sesi. Saya juga banyak belajar daripada anda semua. 🙂

‘Feedback’ dan cadangan untuk sesi akan datang amat saya hargai.

“We do not have control over our child’s basic temperament but we
can choose to alter our response to him.”
Mary Sheedy Kurcinka

Apabila Anak Menguji Kesabaran 2.0 next insya Allah.
🙂

 

Image may contain: 16 people, people smiling

Sesi 0-6 tahun: Apa yang perlu difahami di Sandakan Sabah

Terima kasih kepada pihak penganjur OUM Sandakan dan Maman Care dan yang berusaha Puan Shahirla dari Tadika ABS Ibnu Sina Sandakan.

Usia awal kanak-kanak adalah usia memupuk kemahiran berfikir, keyakinan diri, jati diri, sifat kepimpinan, empati, dan keupayaan untuk membuat keputusan dan menyelesaikan masalah.

Inilah usia optimal untuk memupuk skil-skil penting yang akan dibawa sehingga dewasa. Penekanan yang harus diberikan oleh ibubapa dan guru bukan hanya pada 3M (membaca, menulis dan mengira) sahaja.
Isu buli yang kita lihat hari ini di kalangan anak remaja juga adalah hasil dari didikan (dan kurangnya didikan) yang sepatutnya diberikan ketika usia 0-6 tahun.

Terima kasih kepada semua peserta yang begitu ‘sporting’ memegang watak ketika role play dan juga yang berkongsi cabaran masing-masing.

 

LIKE US ON FACEBOOK @  https://www.facebook.com/MyParentConnect

Sesi ‘0-6 Tahun: Apa Yang Perlu Difahami’.

Alhamdulillah.

Terima kasih kepada semua ayah, ibu dan guru-guru yang datang dari KL, Selangor dan luar KL hingga ke Perlis. Alhamdulillah.

Semoga ada ilmu yang bermanfaat yang dapat dipraktikkan untuk mendidik anak-anak yang mempunyai kekuatannya yang tersendiri.

Terima kasih kerana sangat responsif berkongsi pendapat dan pengalaman.
Segala feedback yang telah diberikan amat saya hargai. Terima kasih.

Noor Afidah Abu Bakar

Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK)

Parent Connect Consultancy

LIKE US ON FACEBOOK @  https://www.facebook.com/MyParentConnect

0-6: APA YANG PERLU DIFAHAMI

“Saya tengok anak kawan saya tu senang saja ikut arahan, anak saya ni susahnya nak dengar kata.”
“Anak jiran saya tu pandai memanjat di playground. Tengok dia rock climbing, jelesnya. Anak saya ni slownyalah alahai.”
“Anak murid yang ini sekali tunjuk saja dah tahu macam mana nak buat. Anak murid sorang lagi tu, tunjuk banyak kali pun tak dapat-dapat.”

Anda biasa dengan dialog dan situasi ini?

Anak-anak seumpama biji benih. Untuk ia tumbuh, mekar berbunga dan sihat berbuah memerlukan cahaya, air, karbon dioksida, baja dan penjagaan yang secukupnya. Tidak boleh kurang dan tidak boleh lebih. Kurang akan membantutkan dan lebih akan memudaratkan.

Pada usia 0-6 tahun anak-anak menyerap apa saja di sekeliling mereka, baik atau buruk.
Pada usia 0-6 tahun 80% otak terbentuk dan menjadi asas kepada perkembangan seterusnya.
Pada usia 0-6 tahun pembelajaran berlaku paling pesat dalam diri seorang individu berbanding usia lain kemudiannya.
Apakah keperluan penting anak ketika usia ini yang akan menjadikan mereka seorang yang mempunyai karakter, jiwa, intelek, fizikal dan emosi yang sihat?
Bagaimanakah penggunaan teknologi/gajet yang betul oleh anak supaya anak memiliki skil IT dan tidak ketagih games?

Parent Connect membawa bengkel keibubapaan khusus untuk ibu bapa, guru-guru, penjaga malah datuk dan nenek kepada anak-anak berusia 0-6 tahun atau sesiapa saja yang berminat.. Melalui sesi ini sama-sama kita bincang dan fahami keperluan asas penting bagi memupuk perkembangan karakter, emosi, intelek, di samping merai kelebihan individu yang dianugerahkan Allah kepadanya. Memahami cabaran-cabaran dalam membesarkan generasi Alpha.

Jom sertai bengkel keibubapaan
0-6 TAHUN: APA YANG PERLU DIFAHAMI

TARIKH: Sabtu 13 Ogos 2016
MASA: 9.30 pagi – 1.30 petang
TEMPAT: Ara@Gaya Melawati
B4-1-1, Gaya Melawati, Jalan Bandar Melawati,
53100 Melawati, Kuala Lumpur

LIKE US ON FACEBOOK @  https://www.facebook.com/MyParentConnect

Teachers’ Training SRI Al-Amin Wilayah Persekutuan

‘Understanding Children’s Needs.’

Alhamdulillah perbincangan yang merangkumi aspek pendidikan, psikologi, sains, seni (art), undang-undang dan juga keibubapaan.

SRIAAWP mempraktikkan ‘no exam’ dari peringkat prasekolah hingga ke Tahun 4 kerana percaya kanak-kanak boleh berkembang dengan lebih menyeluruh dan ‘learning is fun’ tanpa ‘exam’. (Way to go!)
Perbincangan juga merangkumi aspek keselamatan fizikal, emosi dan seksual kanak-kanak memandangkan isu pedofilia menjadi perhatian umum sekarang.

Terima kasih kepada yang berusaha Puan Pengetua dan semua guru dan kakitangan yang ‘cool’ dan menceriakan sesi walaupun pada bulan Ramadhan.

Noor Afidah Abu Bakar
Parent Connect Consultancy