EH! ANAK YANG INI GELAP SIKIT KAN?

Amat membimbangkan bila saya menyedari ada anak-anak kecil usia sekolah rendah mengaitkan kecantikan dengan kulit cerah. Ada yang merasakan diri sendiri tidak cantik dan terasing kerana berkulit gelap.

Kanak-kanak secara nalurinya tidak nampak perbezaan warna kulit, baik dari segi kecantikan mahupun dari segi bangsa melainkan jika orang dewasa di sekeliling kerap ‘highlight’ tentang itu.

The Children’s Body Image Development Study, iaitu kajian longitudinal oleh La Trobe University Australia mendapati bahawa kanak-kanak mula ‘conscious’ dengan imej diri dari usia 4 tahun lagi. Persekitaran banyak mempengaruhi persepsi kanak-kanak.

Lambakan produk pemutihan kulit yang diiklankan dengan agresif bersama tagline yang bertujuan untuk menarik perhatian di media elektronik dan cetak menyampaikan mesej yang tidak sihat kepada kanak-kanak. Tujuan iklan adalah untuk membuatkan kita merasa diri kekurangan supaya kita membeli produk walaupun tiada keperluan.

Orang dewasa juga ada yang tidak sensitif membanding-bandingkan kulit cerah gelap antara anak-anak sendiri atau anak-anak saudara atau anak-anak rakan atau anak-anak jiran atau anak-anak selebriti di hadapan kanak-kanak. Ini menyebabkan runtuhnya keyakinan diri anak-anak kecil yang berkulit gelap (mengikut piawaian kita yang membanding).

“Putih gebu sungguh baby ni…comelnya.”
“Yang si adik gelap dari si kakak kan?.”
“Macam terbakar saja kulit baby ini…hehe”
“Kenapa abang hitam? Adik putih.”
“Anak artis tu comel sungguh, putih merah kulitnya macam mat saleh.”
“Dah tengok anak si fulan? Ya Allah putihnya. Comel!”
“Gelap sikit kan kulit anak kau yang ini.”
“Your daughter so fair one…so pretty.”
“This one the skin is a bit dark right?”

Berhati-hatilah dengan trend dan budaya yang cuba kita bina dalam masyarakat. Tekanan sudah terlalu banyak terhadap kanak-kanak terutamanya dari segi akademik. Usahlah ditambah lagi dengan tekanan fizikal dan rupa paras yang mengganggu emosi dan meruntuhkan keyakinan diri mereka dari kecil lagi. Jangan biarkan ‘pressure’ di kalangan orang dewasa menjadi gelanggang perbandingan antara kanak-kanak pula.

Noor Afidah Abu Bakar

Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK)

Parent Connect Consultancy

LIKE US ON FACEBOOK @  https://www.facebook.com/MyParentConnect

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s