4 Jenaka Mesti Dielakkan

Jenaka

Humor atau jenaka dan gurauan dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan. Ahli keluarga perlu sering ketawa bersama-sama kerana ia boleh meredakan ketegangan atau stres yang bukan sahaja dialami oleh ibubapa, malah juga oleh anak-anak. Ketawa merembeskan hormon endorfin yang menenangkan dan mengurangkan hormon stres cortisol.
Suasana yang sentiasa serius, penuh kritikan dan kurang senyuman di antara ahli keluarga menambahkan lagi tekanan sedangkan rumah dan keluarga sepatutnya menjadi tempat yang mewujudkan ketenangan.

Jenaka juga boleh menjadi medium untuk menyampaikan nasihat dengan cara yang ringan kerana ia mudah diingati oleh anak-anak.

Walau bagaimanapun, terdapat 4 jenis JENAKA TIDAK SIHAT yang perlu dielakkan oleh ayah dan ibu:

1) JENAKA LUCAH.
Jenaka sebegini tidak seharusnya dianggap lucu kerana ia akan mempengaruhi pemikiran dan tingkah laku anak-anak.
Anak-anak akan menjadi tidak sensitif kepada kelucahan tutur kata dan perbuatan kerana mereka sudah ‘desensitised’ atau sudah lali dengannya.
Pantau dan tapis juga lawak jenaka di media yang ditonton oleh keluarga dan anak-anak. Ramai pelawak yang suka menggunakan unsur lucah untuk meraih populariti.

2) BERBOHONG SAMBIL BERJENAKA.

Ramai yang menganggap berbohong dalam jenaka itu hanyalah satu gurauan yang tidak perlu diambil serius.

“Alaa, ayah gurau saja. Tak betul pun. Ayah main-main saja.”

Elakkanlah dari berbohong ketika berjenaka. Cakaplah perkara yang benar dan jujur dalam jenaka. Ini kerana terdapat hadith hasan yang mengingatkan tentang perkara ini.

Daripada Muawiyah bin Haidah al-Qusyairi, Nabi sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

وَيْلٌ لِلَّذِي يُحَدِّثُ بِالْحَدِيثِ لِيُضْحِكَ بِهِ الْقَوْمَ فَيَكْذِبُ وَيْلٌ لَهُ وَيْلٌ لَهُ ” .
Celakalah kepada manusia yang berkata dengan sesuatu perkataan yang dusta untuk membuatkan manusia ketawa. Celakalah dia, celaka lah dia.
[Jami’ at-Tirmizi, Kitab az-Zuhd, hadis no: 2315, Imam at-Tirmizi menyatakan ia hadis hasan]

Beringatlah ketika berjenaka dengan anak-anak.

3) JENAKA DENGAN MENTERTAWAKAN ORANG LAIN.

Jenaka yang sebegini tidak mengajar anak erti hormat-menghormati sesama manusia. Sebaliknya ia mengajar anak untuk memandang rendah kepada orang lain.
Jenaka sebegini juga boleh menjadikan anak seorang pembuli yang suka mengejek dan mentertawakan orang lain tanpa rasa bersalah kerana dia sudah biasa.

Ada juga yang menjadikan rupa paras dan fizikal seseorang sebagai satu gurauan. Ini adalah sesuatu yang salah sama sekali. Fizikal manusia adalah ciptaan Allah SWT. Menjadikan fizikal orang lain sebagai satu bahan jenaka dalam keluarga membuatkan anak lupa tentang kebesaran Allah sebagai Pencipta yang sempurna semua ciptaanNya.
Berhati-hatilah.

4) JENAKA TENTANG POLIGAMI.

Saya sering melihat orang lelaki yang berpangkat seorang ayah dan juga datuk suka bergurau soal poligami sehinggakan kadang-kadang ia berbau lucah.
Poligami bukanlah sesuatu yang boleh dibuat bahan gurauan. Hormatilah wanita dan kanak-kanak perempuan dalam keluarga anda. Hormatilah ibu anda, isteri anda, kakak anda, adik perempuan anda dan anak perempuan anda. Janganlah bergurau soal poligami sehingga merendah-rendahkan martabat wanita dan menyebabkan mereka merasa malu.
Hentikanlah jenaka yang tidak lucu ini.

Amalkanlah jenaka atau humor dalam keluarga kerana ia mewujudkan ketenangan dan mengeratkan perhubungan kekeluargaan. Namun berjenakalah dengan bijak dan bermoral kerana setiap sesuatu yang keluar dari mulut ibubapa akan menjadi ikutan dan amalan anak-anak.

Noor Afidah Abu Bakar
Parent Connect Consultancy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s