Apa Yang Anak Mahukan Sebenarnya?

happychild

Kredit Gambar: freepik

Hadiah terbaik yang boleh diberikan kepada anak-anak bukanlah hanya sesuatu yang boleh disentuh, dipegang ataupun sesuatu untuk dibawa bermain dan bergembira. Walaupun hadiah itu mungkin berharga, keterujaan anak padanya mungkin tidak kekal lama.

Hadiahkanlah anak dengan kepercayaan kita kepada kemampuan diri mereka kerana itulah yang menjadikan anak yakin dengan diri sendiri dan sentiasa cuba untuk memperbaiki kekurangan diri.

Hadiahkanlah anak dengan rasa hormat kita kepada mereka kerana itulah yang membina maruah dan jati diri mereka, dan itu jugalah yang membentuk identiti mereka.

Hadiahkanlah anak dengan penghargaan kita kepada usaha dan pertolongan mereka kerana itulah yang menjadi bukti betapa bernilainya mereka kepada kita.

Hadiahkanlah anak dengan kehidupan yang penuh berkasih sayang kerana dalam dunia yang penuh huru-hara ini, tidak ada yang lebih mendamaikan dan membahagiakan dari keluarga yang penuh berkasih-sayang.

Anak-anak tidak memerlukan kekerasan, kekasaran, atau sindiran yang berterusan untuk dibentuk dan dibimbing, sebaliknya mereka lebih memerlukan pemahaman dan pertimbangan daripada orang yang mereka percaya dapat melindungi mereka.

Be There

Noor Afidah Abu Bakar
Parent Connect Consultancy

LIKE US ON FACEBOOK @ https://www.facebook.com/MyParentConnect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s