SALAH SATU ‘Little Things That Matter’

Apabila saya menyarankan agar para bapa membantu menukar lampin anak dalam hantaran (posting) sebelum ini, itu bukanlah bermakna saya letih menukar lampin anak saya seperti pendapat di ruangan komen. Anak-anak saya sudah dewasa dan remaja, itu bukanlah satu isu.

Bukanlah juga kerana saya ingin meletakkan nilai kuantitatif pada kasih sayang seorang ayah seperti pendapat di ruangan komen.

Dalam keibubapaan, terdapat banyak perkara kecil yang membawa makna yang besar – ‘little things that matter’.

Salah satu cabaran kita sebagai ibubapa sekarang adalah masa yang kurang untuk diluangkan dengan anak-anak. Jika kurang masa, bagaimana kita hendak membina ikatan (connection) dengan anak?

Ikatan dengan anak ini bukan hanya perlu dan penting apabila anak kecil sahaja. Ikatan ini lebih diperlukan apabila anak meningkat remaja apabila proses keibubapaan menjadi lebih rumit dan mencabar. Ikatan yang dibina dari awal lagi dapat membantu apabila kita menjadi ibubapa kepada anak-anak remaja.
InsyaAllah.

Oleh itu, membantu menukar lampin anak adalah SALAH SATU ‘little things that matter’ bagi membina ikatan dalam kesuntukan waktu.

Itu usaha kita.

Noor AfIdah Abu Bakar
Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK)

LIKE US ON FACEBOOK @ https://www.facebook.com/MyParentConnect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s