Middle school years – 11-15 tahun

Setiap anak (setiap ibubapa juga) melalui perkembangan yang berfasa bermula dari lahir lagi. Setiap fasa mempunyai cabarannya yang tersendiri.

11-15

Adakah anda juga dapat mengesan perubahan pada diri anak ketika usia ini? (Middle school years – 11-15 tahun)

Semasa anak sulung saya kecil 20 tahun dulu, saya sering berseloroh “Cepat-cepatlah besar, tak perlu lagi Ummi fikir tentang feeding, potty training, TANTRUM, keselamatan fizikal, school readiness dan sebagainya”.

Ketika itu saya fikir bila anak sudah boleh berlari, menguruskan diri sendiri, sudah boleh 3M, sudah boleh membaca Al Quran, maka tiadalah cabaran besar. Rupa-rupanya cabaran datang dalam bentuk yang berbeza terutamanya apabila bermula usia 10/11 tahun.

Ketika usia ini bukan ibubapa saja yang keliru dengan apa yang sedang berlaku dalam diri anak, anak juga keliru dengan perubahan yang sedang mereka alami. Ia bukan hanya melibatkan hormon seperti yang kita faham selama ini, malah kajian selama 30 tahun kebelakangan ini – kerana kepesatan teknologi perubatan, neurologi, psikologi dan sebagainya-mendapati berlakunya perubahan dan penstrukturan semula dalam otak juga ketika usia ini. TANTRUM, kiranya ada, berlaku dalam bentuk yang berbeza.

Binalah ‘connection’ yang kukuh dengan anak dari kecil, luangkan masa dan amalkan komunikasi terbuka dengan anak supaya apabila kita dan anak masing-masing keliru, kita boleh berkompromi dan cuba memahami antara satu sama lain.
Pelajarilah dan fahamilah Child Development.

Semoga Allah SWT permudahkan.

Noor Afidah Abu Bakar
Certified Positive Parenting Educator (UK)
Parent Connect Consultancy

LIKE US ON FACEBOOK @  https://www.facebook.com/MyParentConnect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s