Anak Ketagih Gajet?

Isu anak kecil ketagihan gajet adalah antara yang paling kerap diutarakan kepada saya. Untuk pengetahuan ibubapa, kajian oleh British Heart Foundation mendapati hanya 1 dalam 10 kanak-kanak ‘iPad Generation’ yang mampu untuk hidup sihat. Ini kerana kebanyakan anak berusia 2 tahun di kalangan generasi ini tidak betah bergerak (move) lebih dari sejam kerana asyik dengan smartphone/tab. Pergerakan penting untuk fizikal yang sihat dan otak yang cerdas.

anakketagihgajet

 

Ibubapa didapati menggunakan gajet sebagai ‘distraction’ supaya anak boleh diam tidak menangis dan tidak mengganggu. Inilah punca utama ketagihan.

Pakar dari Harvard Medical School mencadangkan agar:

1) Ibubapa tidak menggunakan gajet sebagai distraction.

‘Distraction’ dan kaedah ‘learning’ yang terbaik untuk anak kecil dan sekolah rendah adalah bermain dan aktiviti hands-on. Luangkan masa dan be creative. Jika kita tidak pernah sediakan aktiviti alternatif selain gajet, bagaimana anak hendak tahu aktiviti lain? Gajet jugalah yang dicarinya untuk mengisi masa. Jika tidak dapat, melalaklah dia kerana bosan.

2) Perlu tegas.

Pastikan ada jadual penggunaan gajet dan mesti ‘follow through’. Jangan sekejap ikut sekejap tidak. Anak keliru jika ibubapa tidak konsisten dan dia akan uji batasan yang ada. Ceritakan kepada anak kenapa tidak boleh guna gajet sentiasa.

“Kalau dia melalak nak jugak macam mana?”
Autoriti di tangan anda bukan pada anak.

“…expect tears – possibly yours as well as your child’s”

3) Delayed gratification.

Tidak perlu beli gajet untuk anak kecil. Mereka belum boleh guna gajet ‘responsibly’. Akhirnya ibubapa yang pening sebab tidak terkawal. Belikan hanya untuk anak yang faham peraturan dan jadual yang disebut di 2) di atas. Boleh juga berkongsi atau take turn. Ini juga boleh elakkan ketagihan.

4) Bagaimana kita?

Ini faktor paling penting. Ibubapa adalah role model anak. Jika kita sendiri gagal mengawal penggunaan smartphone, whatsapp, telegram, dan kita sendiri ‘ketagih’, apa sangat yang boleh kita harapkan daripada anak kecil?

Bukan salah anak.

Noor Afidah Abu Bakar
Parent Connect Consultancy

Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK)

Parent Connect Consultancy

LIKE US ON FACEBOOK @  https://www.facebook.com/MyParentConnect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s