Anak-anak Sukakan Cabaran: 4 Tahun & 14 Tahun

PERSAMAAN ANAK 4 TAHUN DAN 14 TAHUN

Kedua-duanya sukakan cabaran.

14vs4

Bagi anak yang berusia 4 tahun, apabila dia tidak dapat apa yang diinginkan, dia mula meragam, protes atau ada yang masih dalam fasa ‘tantrum’.

Bagi yang berusia 14 tahun pula, jika dia tidak dapat apa yang diinginkan, dia akan meragam dan protes juga tetapi mungkin dalam bentuk diam membisu atau dia bersoal-jawab dengan kita.

Pada usia 4 tahun kecenderungan anak adalah untuk bermain dan meneroka (play and explore).

Anak bukan hanya meneroka persekitaran, dia juga meneroka diri sendiri dan orang sekeliling. Dia cuba membina keyakinan diri melalui peluang yang diberikan kepadanya.

Pada usia 14 tahun pula kecenderungan anak adalah untuk mengambil risiko (risk taking). Anak cuba membebaskan diri dari label ‘kanak-kanak’. Dia juga cuba mencari identiti diri dan ruang dalam masyarakat.

Kecenderungan untuk ‘play and explore’ dan ‘risk taking’ bukanlah sesuatu yang negatif.

Untuk menyokong kecenderungan tersebut,kita perlu:

i) Memahami itu adalah sifat semulajadi seorang manusia.

ii) Menyediakan persekitaran yang kondusif dan selamat.

Kedua-dua sifat itu memerlukan pemantauan dan peraturan. Jika kita tidak sediakan persekitaran yang selamat, anak 4 tahun yang ingin ‘play dan explore’ mudah terdedah kepada bahaya. Apabila anak tercedera, kerisauan kita akan menghalang anak dari terus ‘play and explore’. Kecederaan yang sedikit adalah normal.

Jadikan usia 4 tahun sebagai persediaan untuk melangkah ke peringkat ‘risk taking’ ketika berusia 14 tahun. Biar anak belajar mengambil risiko yang bersesuaian dengan usia dari usia awal.

Jika anak biasa ‘explore’ dan tahu apa yang selamat dan apa yang kurang selamat, mereka akan menjadi lebih matang dan berhati-hati apabila berhadapan dengan cabaran. Mengetahui yang baik dan buruk, selamat dan tidak selamat memerlukan bimbingan dan panduan daripada orang dewasa.

iii) Memberikan peluang yang sewajarnya untuk diterokai.

Jika anak 4 tahun tidak diizinkan untuk ‘play dan explore’, kita menekan naluri semulajadi mereka. Inilah yang menyebabkan lebih banyak ‘tantrum’ berlaku kerana mereka tidak tahu bagaimana untuk menyalurkan tenaga dan menguruskan emosi yang tertekan.

‘Play dan explore’ menyediakan ruang untuk stimulasi otak, cetusan pemikiran, kreativiti, luahan emosi dan juga memupuk skil sosial. Semua ini penting untuk membina perkembangan yang sihat anak-anak. Jika kecenderungan ini ditekan ketika berusia 4 tahun, maka ketika usia 14 tahun anak akan menghadapi kesukaran dari aspek sosial dan emosi.

Walau bagaimanapun jangan sedih dan berputus asa, teruskan menyediakan ruang dan peluang untuk anak 14 tahun kerana otak mereka sensitif pada stimulasi.

‘Neuroplasticity’ otak membolehkan otak untuk mengubah, menyesuai, dan mendawai semula sepanjang umur kita.

iv) Memberikan sokongan pada minat dan kelebihan mereka.

Anak 4 tahun masih meneroka minat mereka. Oleh itu dedahkan anak kepada pelbagai pengalaman dan persekitaran. Usah biarkan anak terlalu asyik dengan skrin sahaja. Adakalanya anak perlu dibiarkan kebosanan kerana kebosanan dapat menjadikan anak berusaha untuk memenuhi masa dengan aktiviti kreatif dan inovatif.

Bagi anak 14 tahun pula, sokonglah minat dan kecenderungan mereka. Fokuskan pada kelebihan mereka bukannya kekurangan mereka. Jadikan sifat ‘risk taking’ itu satu motivasi diri untuk memperkembangkan bakat dan menggandakan usaha. Jika kelebihan dan bakat tidak dipedulikan, mereka akan menggunakan kecenderungan ‘risk taking’ di saluran yang negatif. Inilah sebabnya remaja mudah terdedah kepada unsur negatif jika tidak dipantau dan dibimbing.

Fahamilah perkembangan setiap anak.

Berikan perhatian dan sokongan yang berterusan dan tidak putus kepada anak walaupun anak telah meningkat remaja dan tidak perlu dimandikan, dipakaikan dan disuapkan lagi.

‘Connection’ dan komunikasi antara ibubapa dan anak-anak boleh membantu anak-anak untuk berjaya.
Noor Afidah Abu Bakar

Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK)

Parent Connect Consultancy

LIKE US ON FACEBOOK @ https://www.facebook.com/MyParentConnect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s