Ayah, Oh! Ayah. Kenapakah Begini?

Ayah oh! Ayah kenapakah begini?

Bukankah ayah adalah seorang pelindung keluarga dan anak-anak?
Belum reda lagi kedukaan kita menangisi pemergian adik Aina Nabihah kerana didera dengan kejam oleh ayah kandungnya sendiri.

bh


“Di antara perasaan-perasaan yang utama yang diletakkan Allah SWT dalam hati kedua ibubapa adalah perasaan rahmat terhadap anak-anak, serta kasih sayang dan belas kasihan terhadap mereka. Ini adalah satu perasaan yang mulia di dalam soal pendidikan anak-anak. Juga dalam soal penyediaan dan pembentukan mereka untuk mendapatkan sebaik-baik natijah dan setinggi-tinggi kesan.

Hati yang sepi dari sifat rahmat akan menyebabkan tuannya bersikap kasar, keras dan kejam yang sangat dibenci. Sifat-sifat yang buruk ini akan menyebabkan si anak menjadi bengkok dan tersungkur ke dalam kekotoran sifat-sifat yang dikeji, dan sudut sudut kejahilan dan kejahatan.

Lantaran itu, kita dapati syariat Islam kita telah menentukan pembentukan rahmat di dalam hati, dan menganjurkan para orang dewasa seperti ayah, guru, ataupun orang yang bertanggungjawab untuk memperelok diri dengan sifat rahmat, serta berkelakuan dengannya.”

Al Bukhari telah meriwayatkan daripada Aisyah r.a. katanya,

“Telah datang seorang Arab dusun kepada Nabi SAW seraya bertanya: Apakah kamu menciumi anak-anak kamu? Kami tidak! Maka berkata Rasulullah SAW: Apa yang hendak dikatakan lagi, kerana Allah telah mencabut sifat rahmat itu dari hatimu.”

(Dipetik dari buku Pendidikan Anak-Anak Dalam Islam, Abdullah Nasih Ulwan, Jilid 1)

Noor Afidah Abu Bakar
Parent Connect Consultancy

LIKE US ON FACEBOOK @ https://www.facebook.com/MyParentConnect

https://www.bharian.com.my/berita/kes/2018/02/384519/bapa-hempas-anak-ke-lantai-kerana-menangis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s