Seminar Kenali Perkembangan Kritikal Anak Anda

Satu inisiatif yang sangat baik oleh Unit Audiologi dan Unit Pertuturan Hospital Ampang.

 

seminardigitalampang

Seminar yang menghimpunkan Audiologis, Pegawai Pertuturan, Jurupulih Carakerja dan Pakar Psikiatri dari Hospital Ampang dan saya sendiri dari bidang Pendidikan Awal Kanak-Kanak dan Keibubapaan, dianjurkan untuk mendidik ibubapa dan individu yang terlibat dengan kanak-kanak untuk memahami perkembangan kanak-kanak (Child Development).

Setiap tingkahlaku anak ada sebabnya dan mereka bukan sengaja hendak menjadi ‘nakal’ atau ‘degil’ seperti yang selalu kita labelkan.

Anak yang mempunyai isu dari segi perkembangan fizikal – motor kasar, motor halus, sensori, koordinasi, dan perkembangan bahasa dan pertuturan – termasuk pendengaran, akan menghadapi kesukaran dari segi pembelajaran, emosi, sosial dan juga tingkahlaku jika mereka tidak dibantu dari awal.

Dari usia awal, semua perkembangan harus diberi penekanan yang seimbang kerana setiap satu adalah berkait antara satu dengan lain.

Perlu diketahui bahawa penggunaan gajet yang tidak terkawal dan sering dijadikan ‘babysitter’ adalah antara punca utama ramai kanak-kanak sekarang mempunyai isu dari aspek-aspek yang disebutkan.

Pantau dan peka dengan perkembangan anak-anak anda dan dapatkan bantuan kiranya perlu. Setiap anak mempunyai keunikan dan keupayaan yang tersendiri yang harus dipupuk dan dirai.

Noor Afidah Abu Bakar
Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK)

Parent Connect Consultancy

LIKE US ON FACEBOOK @  https://www.facebook.com/MyParentConnect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s