Usahlah terlalu cepat hendak ‘menyelamatkan’ anak

Usahlah terlalu cepat hendak ‘menyelamatkan’ anak. Sekali-sekala biarkan anak mengambil risiko yang bersesuaian dengan usia. Sekali-sekala biarkan anak buat ‘mistake’ supaya anak boleh belajar dari kesilapan.

Usahlah menjadi ‘helicopter parent’ yang hendak buat semuanya untuk anak. Lama-lama anak develop ‘learned helplessness’, di mana dia rasa dia tak boleh buat apa pun, dia tak ada skil, dia tidak kompeten. Ini akan mematikan usaha, semangat, jati diri dan keyakinan diri anak. Jika ini berlaku di situlah bermulanya banyak masalah tingkah laku.

Usahlah membataskan aktiviti fizikal kepada anak lelaki sahaja. Anak perempuan juga perlu dilatih supaya menjadi lasak, tangkas dan berani mengambil risiko yang bersifat fizikal. Ini akan membina resilien dan ketahanan diri anak baik lelaki atau perempuan.

Statistik menunjukkan 1 dalam 5 kanak-kanak di Malaysia yang berusia 4-16 tahun menghadapi masalah kesihatan mental kerana pelbagai tekanan yang dialami. Bantulah anak-anak kita membina resilien supaya mereka boleh berkembang secara sihat bukan sahaja dari segi fizikal malahan emosi juga.

Image may contain: one or more people

 

Noor Afidah Abu Bakar
Parent Connect Consultancy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s