Hujan Batu Di Negara Sendiri

Salah satu cabaran yang besar bagi anak-anak saya ketika bersekolah di London dahulu adalah apabila tibanya musim sejuk. Pada musim sejuk waktu solat rapat-rapat kerana waktu siang adalah pendek. Apabila tamat waktu persekolahan pada pukul 3.30 petang, ia sudah pun menghampiri waktu Maghrib. Oleh itu anak-anak perlu bersolat Zohor dan Asar di sekolah sebelum pulang. Alhamdulillah sepanjang anak-anak bersekolah di sana, baik ketika di International School mahupun National School, pihak sekolah sangat terbuka memberi ruang masa dan tempat untuk anak-anak bersolat.

Walaupun tempat yang disediakan ada yang tidak sempurna seperti surau atau masjid, tetapi kami bersyukur atas keterbukaan pihak sekolah di mana majoriti kakitangan dan pelajarnya adalah terdiri daripada bukan Islam.
Pihak sekolah sendiri gusar kiranya ruang yang disediakan terlalu kecil atau tidak sesuai tetapi ia sudah cukup sempurna bagi seorang Muslim yang hendak mendirikan solat. Kami tidak mengeluh malah berbesar hati dan berterima kasih kepada mereka.

Kadang-kadang ada rakan-rakan Muslim yang menyertai anak-anak saya dan mereka solat berjemaah.
Kadang-kadang ada juga rakan bukan Islam yang mengikut gerakan solat di belakang mereka kerana ‘curious’.

Tidak ada langsung masalah atau isu ditimbulkan oleh ibubapa bukan Islam di sekolah-sekolah tersebut. Tiada aduan kepada pihak sekolah atau pun kepada saya sendiri kerana bimbang kiranya solat anak-anak saya akan menghilangkan identiti anak mereka atau memecahbelahkan para pelajar. Malah hubungan saya dengan kakitangan sekolah, guru-guru dan ibubapa adalah sangat baik.
Guru-guru memuji kerana apabila mereka bersolat, mereka tidak mengganggu orang lain dengan berpeleseran atau membuat bising seperti segelintir pelajar lain.

Itu adalah secebis pengalaman kami sekeluarga ketika menetap di London.
Allah telah mempermudahkan urusan solat kami dan anak-anak di negara bukan Islam yang disangkakan tidak semudah di Malaysia.


 

Sebenarnya saya teringatkan pengalaman itu apabila saya berbincang dengan seorang guru yang telah lebih 15 tahun berpengalaman mengajar di 4 buah sekolah menengah di Malaysia. Saya suka mendapatkan pandangan guru-guru juga apabila berbincang isu keibubapaan kerana mereka banyak meluangkan masa bersama anak-anak kita. Menurut beliau usia menengah adalah usia yang sangat mencabar untuk membentuk pelajar jika ia tidak dimulakan dari usia awal lagi.

Dari pemerhatian dan pengalaman beliau selama mengajar, pelajar Muslim yang mudah dididik dan dibentuk mempunyai dua ciri-ciri yang sama.

Ciri-cirinya:

1) Pelajar tersebut tidak meninggalkan solat.
Ini dapat diperhatikan dengan jelas apabila pelajar bersekolah sesi petang.
2) Ibubapa pelajar sentiasa mengambil berat, meluangkan masa dan terlibat dengan pendidikan anak.

Menurut guru tersebut lagi, sekarang ini ramai pelajar yang bukan sahaja tidak bersolat malah tidak tahu cara bersolat walaupun sudah berada di peringkat menengah. Lebih menyedihkan apabila ibubapa sendiri tidak mendidik dan memberi penekanan dalam keluarga.

Apabila dibandingkan dengan pengalaman kami di London, adalah satu kerugian kiranya berada di negara Malaysia yang mudah untuk bersolat tanpa sebarang tekanan atau kekangan, negara yang mempunyai banyak surau dan masjid di setiap penjuru, tetapi kita tidak menjadikan solat itu sebagai satu keutamaan dalam keluarga dan juga tidak dipupuk dan diamalkan di sekolah-sekolah, malah mendapat tentangan apabila ingin diamalkan seperti yang dilaporkan dalam berita.

Tidakkah kita mahu supaya anak-anak kita mudah dididik dan dibentuk?

Fikirkanlah.

 

lhsolat

Gambar menunjukkan ruang yang disediakan untuk anak saya bersolat di sekolah ketika dia berusia 9 tahun di London.

Noor Afidah Abu Bakar
Parent Connect Consultancy

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s