Saya Tidak Pandai

Dari kajian yang dibuat di Amerika Syarikat ini, didapati apabila anak-anak mula bersekolah di peringkat Kindergarten, mereka sangat bersemangat untuk belajar. Mereka yakin yang mereka boleh berjaya. Mereka sentiasa terbuka dan bersedia untuk menyerap apa saja pengetahuan dan skil sosial dan emosi yang hendak diterapkan pada mereka di peringkat Kindergarten. Mereka sungguh optimistik.

Mereka mempunyai ‘growth mindset’ yang sangat tinggi.

 

takpandai

Walau bagaimanapun peratusan ‘growth mindset’ ini semakin menurun apabila mereka melangkah ke ‘grade’ seterusnya. ‘Growth mindset’ ini merudum dengan hebatnya apabila mereka melangkah ke grade 3 (seperti Darjah 3 di Malaysia). Ramai yang mula mempunyai ‘Fixed mindset’.

Adakah anak-anak anda juga begini? Lama-kelamaan tidak bermotivasi untuk ke sekolah?

Fixed mindset adalah kepercayaan bahawa “Dia tu memang pandai, aku tak pandai macam dia. Tak mungkin aku boleh pandai macam dia.”

Dengan fixed mindset ini kita percaya bahawa sesetengah orang memang pandai dan sesetengahnya tidak pandai.

Inilah yang menyebabkan motivasi anak-anak lama kelamaan menurun seperti dalam kajian. Tambah parah lagi kalau ada ‘kelas belakang’. Bukan sahaja anak-anak mempunyai fixed mindset, guru-guru juga mengamalkan kepercayaan ‘fixed mindset’ yang akhirnya tidak membantu anak untuk meneroka potensi diri. Bermacam-macam label diberikan kepada anak-anak yang ‘tidak pandai’ ini.

Dengan ‘growth mindset’ kita percaya bahawa intelligence adalah tidak tetap dan ia boleh berubah bergantung pada usaha, keazaman, dan ketekunan. Setiap pembelajaran yang baru membentuk jaringan neuron dalam otak. Jaringan ini menjadi lebih kukuh dengan usaha dan ketekunan.

‘Growth mindset’ ini terbina apabila kita fokuskan pada usaha (effort) berbanding hasil semata-mata. Kalau fokus kita hanya pada budak pandai, hanya pada jumlah A, kita mengabaikan usaha dan ketekunan oleh anak-anak yang bermati-matian cuba sedaya upaya namun usaha mereka tidak mendapat pengiktirafan langsung sebab mereka belum dapat A.

Bagaimanakah agaknya perasaan mereka?

Pernahkah anda merasa begini ?

Ini kajian di Amerika, Malaysia mungkin mempunyai amalan yang berbeza. 🙂

Bukan saja sekolah, ibubapa juga memainkan peranan yang sangat besar dalam pembentukan growth mindset anak-anak, bukan hanya dari segi pembelajaran, malah juga dari segi tingkah laku. Saya akan tulis di lain kali insya Allah.

Noor Afidah Abu Bakar
Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK)

Parent Connect Consultancy

LIKE US ON FACEBOOK @  https://www.facebook.com/MyParentConnect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s